Programul în România al profesorului Luc Montagnier s-a încheiat miercuri, 19 septembrie 2012, cu vizita la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Cu această ocazie, laureatul premiului Nobel s-a întâlnit cu cercetători din Bucureşti şi din ţară, și a avut ocazia să afle despre activitățile institutului.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei, a declarat că Proiectul Momentul Magellan al Medicinei, inițiat de Fundaţia Spandugino și ALUMNUS Club pentru UNESCO, a deschis posibilitatea semnării unui protocol de colaborare pentru un studiu intracelular:

„În momentul de faţă suntem în situaţia de a semna un protocol de colaborare pentru un studiu intracelular, căutând o serie de fragmente de tip ADN care aparţin unor bacterii care se pot face responsabile de o serie de boli infecţioase cu alonjă cronică. Este o problemă importantă pentru că în urma discuţiilor pe care le-am avut în ultimul timp cu domnia sa s-a observat cât se poate de clar că o serie de boli pe care le avem pe teritoriul României şi care necesită tratament cu antibiotice timp îndelungat pot face obiectul unor astfel de cercetări. Astfel că acest studiu ne vine mănuşă şi ne ajută foarte mult pentru baza de cercetare. Bacteriile care se ascund în organismul nostru pot sta liniştite în organism, ani de zile, fără să se întâmple nimic, dar când există o dereglare în sistemul de apărare ele se trezesc şi pot da complicaţii. Vom căuta o multitudine de co-factori care ar putea fi implicaţi nu numai în HIV, ci şi în alte boli cronice cum ar fi Alzheimer, autism”.