Fundația Spandugino, susținută de compania EIT – Forum Auto (Importator Volvo în România), prin programul „Volvo – partener al inteligentei”, s-a implicat activ în susținerea financiară a pregătirii loturilor olimpice de fizică și matematică a României.

Lotul de fizică al României s-a întors de la Olimpiada Internațională de Fizică de la Salamanca, Spania, cu cel mai bun rezultat din istorie. Cele trei medalii de aur și două de argint au plasat echipa României pe primul loc în Europa și al patrulea la nivel internațional.

Andrei Anghel, Cristian Proistosescu și Mihai Moldovan au cucerit medaliile de aur, în vreme ce Andrei Constantin și Bogdan Stoica au revenit în țară cu medaliile de argint.

”Este cel mai bun rezultat din istoria olimpiadelor de fizică la care a participat România. Am reușit să învingem toată Europa, SUA și a majorității țăriilor asiatice”, a spus Adrian Dafinei, coordonatorul lotului olimpic de fizică al României la revenirea în țară a echipei olimpice a României.

Lotul de matematică al României s-a întors de la Olimpiada Internațională de la Cancun, Mexic, cu cel mai bun rezultat din istorie. Cele trei patru metalii de aur,  una de argint și una de bronz au plasat echipa României pe primul loc în Europa și al șaselea la nivel internațional.

La matematică, Andrei Kreindler, elev la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, a obținut medalia de aur și a fost admis la Universitatea Princeton din Statele Unite din prima clasificare.  Tot medalii de aur au obținut și Mihnea Dragos, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Sincai” din Baia Mare, Adrian Ungureanu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Traian” din Turnu Severin și Andrei Zahariuc, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău. Medalia de argint a fost obținută de Andrei Ștefănescu de la Colegiul Național „Tudor Vianu”, iar cea de bronz de Marius Pachitariu, elev în clasa a XI-a în Iași. Coordonatorul olimpiadelor de matematică și al delegației României este Radu Gologan, profesor la Facultatea de Automatică, Universitatea Politehnică București, și cercetător gradul I la Institutul de Matematică. Fost olimpic internațional în anul 1970, își dedică șase luni în fiecare an pentru pregătirea olimpiadelor și a loturilor.

„În acest moment România are o cotă excelentă în astfel de competiții”, spune profesorul Radu Gologan. Din echipa au mai facut parte și profesorii Mihai Baluna de la Colegiul National „Mihai Viteazu” și Cristian Alexandrescu, profesor la Liceul Teoretic „Ion Creangă”. De remarcat este și contribuția profesorilor Mircea Becheanu de la Universitatea București și Bogdan Enescu de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău. 

„În acest an am obținut unul dintre cele mai bune rezultate din istoria olimpiadelor de matematică la care a participat România.”,a spus profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică al României. În clasamentul neoficial pe medalii, pe primul loc s-a clasat China cu cinci medalii de aur, urmată de România, SUA și Rusia cu câte patru și Coreea de Sud cu trei medalii.