Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, a susţinut sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3) un nou concert din cadrul Stagiunii Regale. Alături de Camerata Regală s-au aflat doi dintre cei mai renumiţi muzicieni – violinista Mihaela Martin şi dirijorul Frans Helmerson.

Evenimentul a fost prezentat de Marius Constantinescu, iar în program au fost lucrări din creaţia compozitorilor L. van Beethoven (Concertul pentru vioara si ochestra Op. 61), E. Grieg (Suita Holberg Op. 40) şi W. A. Mozart – Simfonia 29 Kv 201.

Evenimentul a avut ca partener principal VOLVO prin EIT Forum Auto – Importator VOLVO în România și ca partener media Fundația Spandugino.

Stagiunea Regală 20162017 a fost susţinută de BANCPOST şi a făcut parte dintr-o serie de proiecte şi programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului, cu scopul de a fi alături de tinerele talente şi de a contribui astfel la promovarea culturii şi artei în rândul publicului larg.

Informaţii despre muzicieni:

Violonistă de origine română Mihaela Martin a dobândit reputaţia de a fi unul dintre cei mai de seamă virtuozi din generaţia sa. La vârsta de cinci ani a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând mai târziu cu profesorul Ştefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu şi David Oistrach. Mihaela Martin a câştigat numeroase concursuri internaţionale, începând cu premiul doi la Concursul Ceaikovski din Moscova la 19 ani, urmând să obţină cele mai înalte distincţii la Montreal, Sion şi Bruxelles.

Premiul I câştigat la Prima ediţie a Concursului Internaţional de vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internaţională susţinută. Abordând un repertoriu vast, Mihaela Martin este o solistă extrem de solicitată. Printre orchestrele cu care a concertat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig şi Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit, sau Neeme Järvi. Cunoscută pentru calităţile sale intelectuale şi muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume, unde colaboreză cu muzicieni ca Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher sau Menahem Pressler.

Violoncelistul suedez Frans Helmerson a studiat la Göteborg, Roma şi Londra cu G. Vecchi, G. Selmi şi W. Pleeth şi a avut privilegiul de a beneficia de îndrumarea şi susţinerea maestrului M. Rostropovitch. A concertat alături de orchestre importante sub bagheta unor dirijori de seamă printre care se numără Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Sergiu Comissiona, Frübeck de Burgos, Kurt Sanderling şi Mstislav Rostropovich, făcând turnee prin Europa, SUA, America de Sud, Asia şi Australia. În 2002 a fondat Cvartetul de Coarde Michelangelo alături de M. Martin, S. Picard şi Nobuko Imai.

Mihaela Martin şi Frans Helmeron, în concert alături de Camerata Regală la Ateneul Român

 

Sursa: www.romania-muzical.ro

Sursa foto: www.autentici.ro