Lavinia Spandonide: „O platformă de comunicare”

• Lavinia Spandonide: „O platformă de comunicare”

A trecut un an de când am început seria forumurilor „Volvo-Dilema veche“. Inițiativa a aparținut revistei Dilema veche, care a editat un supliment despre „migrația creierelor“. A fost un subiect incitant pentru o companie precum Volvo, care are o viziune pe termen lung asupra viitorului, astfel încât susține inteligența și creativitatea tinerilor români. Am organizat un prim forum pe 31 august 2005, cu participarea loturilor olimpice de matematică și fizică ale României. Tinerii care ne reprezintă la olimpiadele internaționale și-au putut da seama atunci că sunt iubiți și doriți în România: chiar dacă unii dintre ei aleg să meargă în alte țări, trebuie să știe că noi nu-i uităm. Începând cu acel forum, am realizat un parteneriat cu Dilema veche și cu „Colegiul “Noua Europă”, propunându-ne să organizăm un ciclu de dezbateri care să aducă laolaltă oameni de cultură și oameni de afaceri. În noiembrie anul trecut am discutat tema „Cultura și afacerile – interese diferite sau valori comune?“, explorând în ce măsură cele două medii pot contribui la impunerea unor valori în societatea românească. Am continuat cu tema „Cultură corporatistă și responsabilitate socială“, în același format de dezbatere generală. Acum ne-am gândit să adăugăm ceva la schimbul de idei foarte incitant și foarte interesant care a avut loc până acum, și să căutăm și soluții practice, pe care să le putem aplica. Alături de inițiatorii Volvo și Dilema veche, Fundația „Life for life“ și Fundația „Concept“ au propus o abordare intersectorială, realizată cu ajutorul unui studiu efectuat de un grup de sociologi. Dorim să supunem dezbaterii dumneavoastră aspectele calitative ale studiului care a avut ca temă „Percepția asupra responsabilității sociale corporatiste“ și s-a bazat pe un chestionar la care au răspuns mai multe companii.

În cartea sa “Ce vom fi în Uniune?”, Daniel Dăianu mizează pe responsabilitatea elitelor politice și intelectuale, pentru că România are de găsit un drum cât mai bun într-o Uniune Europeană aflată ea însăși în mișcare. Aș adăuga că și noi, organizatorii acestui forum, mizăm pe luciditatea și pe disponibilitatea elitelor, pentru a realiza o platformă de comunicare între oamenii de cultură și oamenii de afaceri, astfel încât să identificăm soluții și să le promovăm pe agenda publică.

Sperăm ca acest forum să devină, folosind un termen din cartea lui Aurelian Crăiuțu, “Elogiul moderației”, un trimmer – cel care contrabalansează corabia în plină furtună.