Lansare Proiect: Momentul Magellan al Medicinei

/ / / Lansare Proiect: Momentul Magellan al Medicinei
  • Lansare Proiect: Momentul Magellan al Medicinei

Marcând începutul vizitei în România a Profesorului Luc Montagnier, în 18 septembrie 2012, la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a avut loc evenimentul de lansare a Proiectului Momentul Magellan al Medicinei.

Președintele Fundației Spandugino, Doamna Lavinia Spandonide a anunțat faptul că primul an este dedicat Medicinei, iar proiectul se află sub semnul Momentului Magellan al Medicinei, având următoarele obiective:

• Conștientizarea importanței eticii medicale ca o disciplină indispensabilă statutului de profesionist în spațiul practicii medicale
  • Dezvoltarea la nivel european de programe educaționale și a unui schimb de experiență și de bune practici între specialiști în domeniu
  • Lansarea unei platforme de informare a tuturor oamenilor în materie de bioetică, educație medicală – învățarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Evenimentul pilot al acestui proiect îl constituie vizita în România a laureatului Nobel în Medicină, Prof. Luc Montagnier, care va susține în luna septembrie a acestui an, o serie de conferințe la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu titlul: Factorul infecțios implicat în boli cronice.

A fost prevazută în continuare invitarea în România a unor mari personalități din lumea medicală la diferite evenimente, conferințe, simpozioane și mese rotunde.

Laureatul Premiului Nobel, Profesorul Luc Montagnier, a subliniat faptul că „medicina se află în prezent într-un moment de cotitură”. El a adăugat că „Nimeni nu poate să nege uriaşele progrese ale cercetării bio-medicale şi farmaceutice care au adus ameliorări, uneori chiar vindecări ale bolnavilor.

Creşterea speranţei medii de viaţă de la începutul până la sfârşitul secolului trecut – cu mai mult de 30 de ani – se datorează în primul rând acestor progrese, dar în acelaşi timp şi ameliorării alimentaţiei şi condiţiilor de trai. Totuşi, mulţi oameni manifestă îngrijorări justificate, pentru că, simultan creșterii duratei de viaţă, apar tot mai vizibil boli cronice care ne otrăvesc existența la orice vârstă, dar mai ales către sfârşitul vieţii: cancere, reumatisme, boli neuro-degenerative, cardiovasculare – probleme pe care medicina actuală cu greu le poate ameliora şi care, de multe ori, sunt imposibil de vindecat”.

Doamna Daniela Popescu, Președinta Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO a subliniat, printre altele:

Proiectul Momentul Magellan care debuteaza în această zi, nu va face ca şi celebrul navigator Magellan o incursiune în jurul lumii, ci va chema lumea în România, acea lume care va susţine valorile morale prin programe educaţionale şi culturale.

Domnul Adrian Streinu Cercel a adresat cuvinte de laudă cu privire la acest proiect pilot de importanță majoră – chemarea în România a unui mare laureat Nobel pentru Medicină, Prof. Luc Montagnier, cel care a descoperit virusul HIV. În continuare, a arătat că includerea României în programul UNESCO Global Ethics prin Proiectul Momentul Magellan al Medicinei este o deschidere benefică pentru o parte din tinerii studenţi sau medicii tineri, cărora le oferă posibilitatea să se specializeze la instituţii similare în Europa sau în alte centre din America de Nord.

Cu ocazia lansării proiectului Momentul Magellan al Medicinei, Primarul General al Capitalei, Dr. Sorin Oprescu, i-a înmânat distinsului oaspete placheta Municipiului București.

Evenimentul a continuat cu prezentarea  cărții Laureatul Nobel și călugărul, apărută la Editura Spandugino, ai cărei protagoniști sunt Prof. Luc Montagnier și Michel Niaussat – călugăr cistercian, intervievați de Philippe Harrouard.

Apariții în presă

Explore Medicine TV

Mediafax

PRO TV