George BANU: Shakespeare, visul şi lumea

/ / George BANU: Shakespeare, visul şi lumea
  • George BANU: Shakespeare, visul şi lumea

Joi, 28 octombrie 2010, în Aula Bibliotecii Centrale Univesitare „Carol I”  s-a desfășurat prima conferinţă din seria “Cultura bate criza”. Invitat a fost George Banu, critic şi istoric de teatru, tema discuţiei fiind „Shakespeare: lumea si visul”.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai buna carte de teatru în Franţa; a obţinut premiul de excelenţă UNITER şi Premiul Prometeu 2007. Cărţile sale au fost publicate de mari edituri franceze şi au fost traduse în numeroase limbi, printre care şi română – Dincolo de rol sau „Actorul nesupus”, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit”, „Spatele omului”, „Shakespeare, lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira. A condus revista L’Art du theatre între 1981-1988, a fost director artistic la Academie Experimentale des Theatres între 1991 şi 2000 şi este (co)redactor-şef la revista Alternatives theâtrales”.

Conferinţa „Shakespeare: lumea şi visul” este prima dintr-o serie de evenimente ce-şi propune să expună publicului „oameni şi idei-forţă”. „Cultura bate criza este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile”, susţine Sorin Alexandrescu. Proiect de conferinţe publice, “Cultura bate criza”vă invită la întâlniri periodice cu oameni de cultură confirmaţi de timp şi de public. Acest demers este posibil datorită colaborării dintre CESI, Fundaţia Spandugino, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi Forum Auto Importator Volvo, şi a susţinerii de către partenerii media: Observator Cultural, Dilema Veche, Radio România Cultural, 24 Fun, Calendar Evenimente, Metropotam şi LiterNet.

În prima parte a conferinţei, George Banu a vorbit despre cele trei discursuri identificate în piesele shakespeareane (artizanal, ontologic şi filosofic), despre metofore, comparaţii, teme recurente (teatrul ca vis, lumea ca teatru, individul ca un cumul de rolurile), despre teatrul în viaţa cotidiană şi dubla valorizare a teatrului.

„Shakespeare, filosof şi artizan, când se îndoieşte de teatru, când îl exalta. La el nimic nu e definitiv, nici iubirea, nici dispreţul. Face o apreciere lucidă a teatrului situat la răscruce între mizeria vieţii şi nobleţea artei, între viaţa ca spectacol şi viaţa ca vis. Shakespeare ne invită să ne confruntăm cu o relaţie dublă, dialectică şi contradictorie, cu teatrul.”, spune profesorul de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III.

În a doua parte a întâlnirii, Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti, moderator şi iniţiator al seriei de conferinţe, a purtat un dialog cu invitatul şi a făcut o incursiune în opera acestuia. Discuţia a continuat cu întrebările participanţilor, printre care îi amintim pe Radu Penciulescu, Solomon Marcus şi Doina Uricariu. Violoncelistul Mircea Marian, master la Universitatea de Muzica, a interpretat Sarabanda şi Bourree din Suita a treia de J.S.Bach , iar actriţele Andreea Bibiri, Anca Andone şi Rodica Lazar, de la Teatrul Bulandra, au citit fragmente din teatrul lui Shakespeare. În holul Aulei, BCU a fost organizată o expoziţie de carte de teatru, iar editura Nemira a prezentat cărţile lui George Banu, semnate de autor pentru cumpărători.

Seria de conferinţe “Cultura bate criza” își propune să expună publicului „oameni şi idei-forţă”. „Cultura bate criza este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile.”, susţine Sorin Alexandrescu.

Apariții în presă:

2016-12-04T22:37:11+00:0028 octombrie 2010|Categories: Proiectul - Cultura bate criza|